8 Mart 2012 Perşembe

BÜYÜK PATLAMA
380.000 yıl öncesinin fotoğrafı çekilip büyük patlama ispatlanmıştır.Evrende çok yüksek sıcaklık olduğu için atomlar yok fotonlar vardır.Patlamadan sonraki üçüncü dakikada sıcaklık azalıyor, atomlar oluşmaya başlıyor.Daha sonra çekirdeği oluşturan proton ve nötron oluşuyor.Bunlar birleşerek hidrojen, helyum ve lityum oluşuyor.Yıldızlar kendi etrafında döner ve çarpışır daha sonra galaksileri oluşturur.Bu zamana Quassar safhası denir.Bizim galaksimize en yakın galaksi Andromeda galaksisidir.
Nebula: toz ve gaz bulutudur.
Bütün yıldızlar ısı ve ışık kaynağıdır.Yıldızlar 5 milyar yıl içinde ölür.Kırmızı süper dev patlayarak süpernova meydana gelir.Daha sonra yıldızlar arası madde oluşur.Nötron yıldızı(puslar)oluşur.Bu da patlayarak karadeliği oluşturur.
Karadelik:Her türlüçekim kuvveti vardır fakat yaşam yoktur.Galaksiler mega bir karadelik etrafında döner.Çünkü harika bir çekim kuvveti vardır.
Evrende 3 tür galasi vardır.Bunlar;
Eliptik galaksiler, spiral galaksiler ve şekilsiz galaksilerdir.Bu galaksilerden bir tanesi de samanyolu galaksisidir.Samanyolu galaksisinde gezegenler iç gezegenler ve dış gezegenler olmak üzere ikiye ayrılır.
İç Gezegenler:Merkür, Venüs, Dünya, Mars
Dış Gezegenler:Jüpiter, Satürn, Neptün, Uranüs
Jüpiter:Hidrojen ve helyumdan oluşur.%90 hidrojen, %10 helyumdur.Fırtına tabakası vardır.Jüpiterin uydusu Europe’dir.Buz kütlelerinden oluşur.
Uranüs: -160 ᵒC sıcaklığındadır.Hidrojen ve helyumdan oluşur.%2 metan vardır.
Satürn: Halkası olan bir gezegendir.Hidrojen ve helyumdan oluşur.Uydusu Titan’dır.Titan tamamen metandan oluşmuştur.
Neptün:Kendi ekseni etrafında hızlı döndüğünden 1  günü 14 saatte tamamlar.
Merkür:Güneşe en yakın gezegendir.Güneşe 58 milyon km uzaklıktadır.Atmosferi yoktur.Evrenin en büyük uçurumları buradadır.
Venüs:Dünyaya benzer.Tamamen karbondioksitten oluşmuştur.
Mars:Atmosferi vardır.Üst kısmındaki beyazlıkta su olduğu sanılıyor.Kanyonlar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder