2 Mart 2012 Cuma

AKSARAY COĞRAFYASI
Tethis denizi’nden gelen malzemeler anadolu levhasında birikerek kırılmalar maydana gelir ve Toros dağları oluşur.Toros dağlarının da etkisiyle Hasan dağı 6 milyon yıl önce patlamışasan dağına baktığımızda zirvesinde kil görebiliriz.bu da Hasan dağının önceden ada konumunda olduğunu gösterir. Hasan dağından çıkan lavlar tuz gölünü doldurur.Ve Aksaray oluşur.Burada kil,kireç taşı ve marn bulunur.Bunun sebebi ise göl tabanlı olmasıdır.
Aksaray zamanla çöker.Buna sübsidans denir.Ve burada bataklık ekosistemi oluşur.Aksaray’ın önceki adı Archellias’tır.Aksaray’da bulunan Aşırhöyük  en eski yerleşim yeridir.Uluırmak Aksaray’a su getirir ve burada birikinti konisi oluşturur.Aksaray göl tabanlı olduğu için bir ova durumundadır.Bu yüzden yerleşim için uydurdur.
Aksaray’da çok şiddetli bir deprem olması halinde çok sarsılır ve Aksaray sular altında kalır.Bunun sebebi Aksaray’ın göl tabanlı olmasıdır.Aksaray’da yeraltındaki sular yüzeye çıkar.Bunun sebebi ise kilin bulunmasıdır.Aksaray’da deprem olmasının nedeni ise Tuz Gölü fayı ile Ecemiş fayının bulunmasıdır.
NOTLAR:
Marn:kil ve kireç taşının birleşiminden oluşur.
Biyosferi oluşturan katmanlar hava, su ve topraktır.
Konveksiyonel akıntılar sıcak ve soğuk su akıntısıdır.
Bütün tektonik hareketler fay oluşturur.
                                                      BIG BANG TEORİSİ
Evren 5 milyon yıl önce nokta şeklinden patlamıştır. Bu teoriyi Stefan Hawking ortaya atmıştır.Temelini Albert Einstein atmışır.Evrenin temel taşları 2-3 dakikada oluşmuştur.Evren İlk 2-3 dakikada foton halindedir. Foton: ışığın hammaddesidir.Hem enerji hem ışıktır.Foton ispatlanamaz.
Evrende milyarlarca galaksi vardır.İnsan samanyolu galaksisinde yaşar.Bu galakside ise milyarlarca yıldız vardır. İlk oluşan atom 6 parçalı hidrojedir. Helyuma dönüşür. Hidrojen ve proton her yerde vardır ve birleşerek gazları oluştururlar.
Yıldızların görevleri:Hidrojeni helyuma dönüştürür.Buna Füzyon denir.
Güneşte de hidrojen helyuma dönüşür.Güneş bize 1 ışık hızı ile gelir (Bir ışık hızı 300.000 km/sn’dir.)Yıldızların hepsi bir fosil ışıktır.Bize en erken  gelen yıldız 1 milyar yıl kadardır.Yani biz yıldızlara baktığımızda 1 milyar yıl geriye bakmış oluyoruz.
Uzayda ışık ve zaman kırılır.Karadelikde zaman, yol, mekan,ışık yoktur.
Evrene paralel olan 7 tane evren daha vardır.
Zoydak:Yıldız kümelerinin ve burçların olduğu  gökyüzündeki yıldızlardır.
Suyun içinde yaşayan canlılar ay takvimine göre hayatlarını sürdürürler insanlar ise güneş takvimine göre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder